Gå til hovedinnhold
Bergen klatreklubbs logo
Tilbake til artikler
14. juni 2025 - Aktuelt

Topptau ute: Trygt, effektivt – og undervurdert

Topptauing ute får ofte ufortjent lite anerkjennelse i klatremiljøet. Mange ser på det som noe man «må ty til» hvis man ikke er sterk nok til å lede. Men et topptau kan være et bevisst og smart verktøy for utvikling.

Astrid Elvebakke er en ivrig klatrer som bevisst bruker toptau for egen utvikling. Fordelene ved topptau er både oversette og åpenbare:

  • En kan jobbe inn vanskelige sekvenser uten å bruke tid og energi på fall.
  • En får repetert flytt og bevegelser effektivt og sikkert.
  • En reduserer risikoen for skader, spesielt på ruter med utspring, hyller eller langt mellom boltene.
  • En kan fokusere 100 % på teknikk, balanse og rytme.

Et verktøy – ikke en unnskyldning

Der mange bruker topptau kun ved redpoint-forsøk, bruker Astrid det som en integrert del av treningen. Målet er ikke bare å få et "tick" – det handler om å bli en bedre, sterkere og mer teknisk klatrer.

Motbeviser mytene – med praksis

Noen tror at de som topptauer er mindre seriøse, eller ikke gode sikrere. Astrid har hatt stor glede av å vise det motsatte: Astrid klatrer topptau fordi hun er målrettet og ønsker å bli bedre – og tar sikkerhet på største alvor. Flere har endret syn når de har sett hvor effektivt og fokusert man kan jobbe med topptau – og ikke minst hvor mye trygghet og progresjon det kan gi.

Inspirasjon smitter

Det er lett å legge merke til hvordan andre blir inspirert til å prøve samme tilnærming – investere i clipstick, henge opp slynger selv, og bruke topptau strategisk. Det gjør feltprosjekter tilgjengelige, og reduserer frykten som ofte holder folk tilbake.

Konklusjonen er enkel:

Astrid er klar: Topptau ute er ikke et nederlag. Det er en vei til mestring – og en metode som fortjener mer respekt